Tips til søking av læreplass

Hvordan søker du læreplass?

Det første du gjør er å kontakte oss å si at du kunne tenke deg et fagbrev innen våre fag. Registrerer deg som søker på våre nettsider, og du vil få oversikt over aktuelle ledige læreplasser som du kan søke. Vi har vanligvis ledige læreplasser hele året. Utover dette kan du søke læreplass i alle bedrifter innen våre ulike fag. Vi i OKSS.NO kan sørge for godkjenning av nye bedrifter som kan fylle målene fra læreplanen for læretid i bedrift.

Hvem kan søke læreplass innen våre fag?

Alle kan ta fagbrev i våre fag, og det er mange veier frem til målet. Vi i OKSS.NO kan tilrettelegge for spesielle løp som tar utgangspunkt i akkurat din bakgrunn. Vi ser på hva du har av skole eller praksis i faget og kommer frem til hva som er din beste vei mot fagbrevet.

Hvert år kommer den største gruppen av lærlinger fra salg og servicelinjen ved Haugaland VGS. I tillegg har vi frem til nå hatt så mange læreplasser at vi også hvert år også har tatt imot kandidater med annen skolebakgrunn. Dette håper vi å fortsette med, og derfor arbeider vi alltid med å rekruttere nye lærebedrifter.

Vi kan tilrettelegge for løp for de aller fleste, eksempelvis dere med annen skolebakgrunn enn salg og servicefag. Hvis du har fast arbeid i en av våre fag men mangler formell kompetanse og ønsker å ta fagbrev- ta kontakt – så legger en plan spesielt for deg.

4 enkle råd til søking av læreplass:

  • Først må du bestemme deg for hvilket fagområde du vil foretrekke. Velg ut fra dine interesser om mulig. I Salgsfaget kan du for eksempel velge: sport, data, klær eller dagligvare el.l. ut fra interesser.
  • Finn deretter aktuelle bedrifter (butikker/kontor/hotell/datarelatert) du kunne tenkt deg å være i. Bor du i distriktet er det godt mulig at det er bedrifter i nærheten du kan få læreplass i.
  • Ta kontakt med bedriftene på epost eller tlf (leverer du søknad og CV personlig se neste punkt). Start med å sende søknad og CV på epost og følg opp med en telefonsamtale noen dager etterpå, eller omvendt. Når du ringer bedriften: presenter deg, hør om de har mottatt søknaden din. Fortell at du vil søke læreplass hos dem/har sendt dem en søknad om læreplass, fordi du vil satse på en utdannelse innen deres bransje. til sist: hør om de kunne tenke seg et møte med deg.  (Nesten alle bedrifter kan i utgangspunktet være læreplasser. Vi i Opplæringskontoret sørger for å kartlegge bedriftens kompetansenivå, og om alle mål i læreplanen kan fullføres, før vi godkjenner bedriften. Kontakt oss om du er i tvil.)
  • Ønsker bedriften en samtale med deg? Møt på bedriften med et smil, hensikten er å få læreplass! Vær forberedt! Sjekk ut bedriftens hjemmeside før du kommer og les deg opp. For mange er dette første gang de søker jobb, men bedriften er vant til dette og tar forhåpentligvis godt imot deg. Det er meget sannsynlig at du må søke i mange bedrifter før du får en avtale, dette er en naturlig del av prosessen. Ønsker bedriften deg som lærling, ringer du oss, vi ordner resten.

Noen bedrifter kjenner ikke til lærlingeordningen. Har bedriften spørsmål, ber du dem kontakte oss i Opplæringskontoret. Vi sørger for god informasjon og utfører alt nødvendig papirarbeid i forbindelse med dette.

Vi er her for å hjelpe deg! Bruk oss!

Lykke til!